h1

Bijdrage Tea Party : Eline van den Broek

30 mei 2010

Financiering van de Gezondheidszorg

Bijdrage Eline van den Broek bij de eerste Dutch TEA Party

U hoort de lijsttrekkers deze dagen zich -voor het eerst in jaren- hardop zorgen maken over de oplopende kosten in de gezondheidszorg. Dat is ook geen wonder, want de totale zorgkosten zijn dit jaar weer met 6 procent gestegen naar totale uitgaven van 78 miljard euro. En daarmee haalt Nederland de wereldwijde ranglijst van snelst groeiende kostenposten.

Volgens de politieke partijen kunnen we de problemen oplossen door te spreken over vergrijzing, over de maagzuurremmers en de cholesterolverlagers of over de dure medisch specialisten. Maar vandaag gaan we het hebben over de echte reden waarom de Nederlandse gezondheidszorg onbetaalbaar is. Dat zijn niet de cholesterolverlagers en ook niet de relatief slecht betaalde medisch specialisten. We gaan het even hebben over de fiscale kosten van de gezondheidszorg.

De wat? De fiscale kosten. Want terwijl de lijsttrekkers fanatiek debatteren over de wel-of-niet marktwerking in het nieuwe zorgstelsel, wordt het herverdelingsspelletje van de linkse partijen via een achterdeurtje gewoon doorgespeeld.

Hun stroman heet de Gezondheidsfiscus. Zijn wapen is de Zorgtoeslag.

De zorgtoeslag. Hoe werkt dat?

Wel, bent u u is er boven de 18?

En heeft u een Nederlandse zorgverzekering?

En is uw inkomen lager dan € 33.743 per jaar, of € 50.000 als u samenwoont?

U hoort niet niet bij deze groep? Dat is jammer, want ander zou ook u een extra zakcentje van de fiscus krijgen. Daar hoeft u niets voor te doen. Er zijn geen voorwaarden. Er staat niet eens bij dat u het aan Gezondheidszorg hoeft uit te geven.

De bedragen van de zorgtoeslag lopen uiteen van 24 tot 60 euro per maand. Aangezien we deze dagen van de sommetjes zijn: dat is tussen de 288 en de 720 euro per jaar.

“So what?”, zult u denken. “Mensen kunnen die dure premies ook niet opbrengen”. Maar als u daarbij weet dat maar liefst 7 miljoen mensen in Nederland een dergelijk cadeautje van de Gezondheidsfiscus ontvangen – let wel, dat is goed voor tussen de 2 en de 5 miljard euro per jaar –  dan zult u zich terecht afvragen: “Waarom?”

Het antwoord is simpel. Omdat de overheid een duur systeem heeft bedacht. In dat systeem wordt er per Nederlander maar liefst 4500 euro betaald. Dat is 18.000 euro voor een gezin met twee kinderen. Dames en heren, laat u niets wijs maken. Dat heeft niets te maken met marktwerking.

Bij het ministerie van Volksgezondheid alleen al, werken maar liefst 3.640 amtenaren. Die ambtenaren ontvangen een gemiddeld bruto jaarsalaris van 47.862 euro. In totaal kost het ministerie alleen al zo’n 174 miljoen euro.

En daar komen dan alle overheidsinstellingen bij die het zorgstelsel in stand moeten houden. De toezichthouder NZa, het College voor Zorgverzekeringen, het College Bouw Zorginstellingen, de Vereniging van Ziekenhuizen NVZ en ga zo maar door. Daarnaast mag de toezichthouder potjes geld uitdelen aan noodleidende zorginstellingen. Ruim 73 miljoen euro aan staatssteun heeft de afgelopen jaren maar liefst 34 zorginstellingen van de ondergang gered. Maar de Incompetente bestuurders gaan vrijuit. Met andere woorden: met capabele, gemotiveerde bestuurders van die instellingen hadden we die 73 miljoen beter kunnen besteden.

Laat me het rekensommetje nog een keer herhalen:

7 miljoen mensen krijgen in totaal tussen de 2 en 5 miljard euro per jaar aan Zorgtoeslag.

Ruim 3,500 ambtenaren bij het ministerie verdienen in totaal 174 miljoen euro euro aan salaris. Plus de ambtenaren bij de Nza, het CVZ, het CBZ, de NVZ en ga zo maar door. Dat is nog eens een slordige paar miljard. En dan moeten we nog beginnen met het inkopen van goede zorgverlening voor U en uw gezin.

Dames en heren, een gezondheidszorgprogramma met een verplichte Basisverzekering zal altijd leiden tot verder oplopende schulden. Fiscale verantwoordelijkheid en lagere kosten kan worden bereikt met een kleinere overheid – niet met een grotere overheid.

Ten eerste zal zorg altijd duurder zijn dan voorspeld.

Ten tweede zal een herverdeling via een Zorgtoeslag minder opleveren dan de overheid u belooft. Alleen dit jaar al stegen de premies van de zorgverzekeraars gemiddeld met ruim 20 procent.

En ten derde zijn alle beloften om de zorgkosten in de toekomst in te perken, per definitie een leugen.

Het is vijf voor twaalf. Vraagt u de lijsttrekkers om hun programma’s nog eens door te rekenen. Schaf de zorgtoeslag af en laat de gezondheidszorg zijn wat het is: een business. Hoe meer mensen geld verdienen in de business die zorg heet, hoe meer mensen zeker zijn van goede zorgverlening voor acceptabele prijzen. Want waarom mag Defensie een Business zijn, of Energie, of Veiligheid. Maar niet de zorg?

Gelooft u de verhalen van de overheid eigenlijk nog? Dat het de schuld is van de maagzuurremmers en de cholesterolverlagers? Of van de dure medisch specialisten? Ik zal het u vertellen: de bedrijven die die maagzuurremmers produceren gaan momenteel failliet. En de artsen verhuizen steeds vaker naar landen waar ze wel goed betaald krijgen.

Wilt u ook dat een paar miljard euro wordt bespaard? Vind u ook dat u recht heeft op goede zorgverlening zonder de inmenging van duizenden ambtenaren en belasting-trucjes. Laat u dan horen.

Advertenties

8 reacties

 1. […] This post was mentioned on Twitter by CassandraTroy, Richard Schneider. Richard Schneider said: Bijdrage Eline van den Broek @dutchteaparty http://bit.ly/bChMWq […]


 2. Hoe meer mensen geld verdienen in de business die zorg heet, hoe meer mensen zeker zijn van goede zorgverlening voor acceptabele prijzen.

  Lees zelf bovenstaande zin nog eens door. Je beweert het tegenovergestelde van wat je bedoelt te zeggen, neem ik aan.
  Je bedoelt: Hoe meer mensen geld verdienen in de zorg, hoe MINDER mensen zeker zijn van goede zorg…


  • hoe meer de service verbetert en concurreert met andere zorginstansties –> hoe meer het klanten aantrekt –> hoe meer je als manager verdient…

   iedereen profiteert ervan

   appeltje eitje in marktwerking zou ik zeggen


   • Het werkte immers uitstekend in de bancaire sector, dus waarom niet in de zorg? Volledige martkwerking en bonussen stimuleert de creativiteit!


 3. Bij een CDA’er weet je maar nooit.


 4. Klein foutje in het rekensommetje over de ambtenarensalarissen. (Doe tegenwoordig opeens P&O…). Die ambtenaren bij VWS kosten geen 174,2, maar 278,7 miljoen. Loonkosten zijn meer dan alleen brutosalaris.
  Ben tegenwoordig stafneus en schrik me kapot van wat er in Den Haag gebeurt!


 5. Eindelijk iemand die het opneemt voor de geplaagde medische specialist. Alleen belastingverlaging kan de grootste talenten uit deze beroepsgroep binnenboord houden. Of beter: 100% belastingvrijstelling! Ik besef dat dit gewaagde woorden zijn, maar wees eerlijk: hoe lang kunnen wij het nog vol houden de dokter zwaar onder te betalen, zonder in te leveren op de kwaliteit van de gezondheidszorg? Behalve belastingvrijstelling pleit ik ervoor hun salarissen te verhogen. Deze verhoging kan bijvoorbeeld worden bekostigt door te bezuinigen op het loon van de vuilnisman of de bejaardenverzorgster.


 6. De oplossing is de zorg weg te halen bij al die dure verzekeringsmaatschappijen.
  De zorg is een overheidstaak: dus inkomens gerelateerd. Dus geen zorgtoeslag ( bespaart nog al wat geldstromen. Iedere nederlander recht op zorg en je betaald dat via je inkomsten belasting. Simpel en heel goedkoop
  Weg met die zorgverzekeraars: die een fantantisch ziekenhuis als slotervaart ten ontrechtte te kakke zette.

  Gewoon een nationaal zorgkantoor met kundinge mensen aan het roer
  Weg met het marktdenken en handelen

  Iedereen gelijke zorg…. waarom heeft een rijke meer recht op zorg dan een minder bedeelde?

  Bespaart een duur belastingapparaat met die 6 miljoen brieven en 12x per jaar die zorgtoeslag rondpompen.
  Weg met die verspillende zorgverzekeraars, pennelikkers die wel even beslissen wat voor medicijnen je kan ! krijgen.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: